Tie Guan Yin ![]() |
Tie a vas, a kérlelhetetlen, erős, a kegyelmet nem ismerő. Guan Yin a taoista hagyomány kegyelmet adó könyörületes istennője, a buddhista hagyomány boddhiszattvája, durván fordítva a buddhista Madonna. A Kegyelem Vas Istennője. Ha többet akar tudni a tea és az istenek kapcsolatáról, lapozzon tovább. |
![]() |
Anxi
Feldolgozás: A Tie Guan Yin jellegű teákat fonnyasztás után először kegyetlenül megsodorják, majd folyamatos enyhe hőkezelés közben, ami a tea további méretcsökkenéséhez vezet és lassítja a fermentációt, egy labda/lavór kombinációjú kínzógépben összetöppesztik. Így kerül a sokszor 3-4 levelet is tartalmazó teaágacska egyetlen, 3-4 mm átmérőjű labdába. A teát végül besütik - értsd: szárítják. |
![]() |
Jobbra fonnyasztanak, baloldalt sodornak |
Mivel a zöld wulongok feldolgozása rendkívüli figyelmet és ellenőrzést igényel, egy-egy manufaktúra, azaz ültetvény nevetségesen kis mennyiségű teát gyárt egyszerre, ez a helyzet a jövőben sem igen fog változni, az emberi munkaerő és kontroll továbbra is nagy szerephez fog jutni. A Tie Guan Yin teák végletesen manufakturális körülmények között, családi, vagy kisebb közösségek gazdaságaiban, közvetlenül az ültetvényekre települve. A Tie Guan Yinek fokozatai 40-50 USD/ Kg alapártól a végtelenig terjednek. Köztes fokozataik ültetvények, dűlők, völgyek, termelők és összesen 1 zsáknyi leszedett extra minőségű tea között oszlanak el. A minőség megítélésében ki lehet indulni az árból is, de helyismeret híján ez nem veszélytelen, marad tehát a személyes tesztelés, tapasztalat, a tea kérdezése. Ennek a teának a meginterjúvolásához fokozott nyugalom és koncentráció kell. A helyiek Yin Wan (ezüst csésze) tulajdonságnak hívják a tie guan yinben keresendő értékek vegyjelét. Az ezüst csésze az energiát, áttetszőséget, fémes aktivitást jelenti. |
![]() |
Karalábékéktől, spenótzöldön és sárgán át a türkizig minden szín |
TAVASZ |
A Tie Guan Yin ültetvények korán, február-márciusban szüretelnek, ilyenkor a tea szedése a kibomló csúcsrügyekre és az alatta elhelyezkedő friss levelekre szorítkozik. Így a szedés magában foglalja a legfelső OP leveleket, de az alatta lévő szintén friss mellékhajtásokat is és az egész egyszerre kerül a tealabdába. A hatás frenetikus: a tea valószínűtlenül friss, meleg érzetet ad, virágos, de illatának, ízének egyetlen pillanata sem tolakodó. Tea must könnyű fehér borhoz. Enyhe kesernyéssége tovább erősíti a frissesség érzetet, utóíze hosszú, de üde. |
![]() |
Átmosás után, függőágy előtt |
ŐSZ |
Ősszel fordul a kocka, a teáról a vastag, húsossá érett leveleket szedik és fonnyasztják, majd préselik golyóba. Az erős textúra, erős, túláradóan illatos ízekkel, folyamatos virágmintákkal párosul és felerősödik a tea illatában és ízében a fém szaga. Minden jó Tie Guan Yin illatában ott üdül a fémes mellékíz. A piac többre tartja az őszit, de fáradt szervezetünk jobban szereti a tavaszit. Ősszel vastag és gazdag, tavasszal könnyű, lenge, áttetsző és üde. A Tie Guan Yin két évszaka beteríti az évet. Üdesége pontosan addig tart, ameddig meg nem érkezik az új kiadás, utána íze elmélyül. Jól elzárva további fél évet kell várni, majd kissé átsütni és ekkor a teának új élete kezdődik. Csak vegyen pár kilónyit, kezelje gondosan és 15 év múlva lecserélheti az árából az autóját. |
![]() |
Effektek nélkül, Nappal szemben, szerencsedió mellett |
Lapozzon tovább, a következő oldalon utánajárunk a tea vas isten létének. |
![]() |
Az ősz költője fémből, a tavasz teája fémben |